Friday, January 2, 2009

Bila kite dpt sms..kadang2..org akn hantar..askum..atau aku..akum'..dan bnyk lg..bg dorg agknye pnjg sgt nak taip asslamualaikumtu..so..kat bawah ni adelah cket2..yg korg boleh jdkan panduan lah..

Ustaz Zawawi pernah bercerita tentang sunnah Rasulallah s.a.w. Antaranya tentang bab memberi salam. Baginda memberi salam dengan lafaz ‘Assalamualaikum’ dan menjawab salam dari para sahabat dengan salam yang penuh iaitu ‘Waalaikumussalam warahmatulallah hi wabarakatuh’

Beri salam - ‘Assalamualaikum’
Jawab salam - ‘Waalaikumussalam warahmatulallah hi wabarakatuh’

Apabila kita mengirim salam pada orang lain, hendaklah kita berkata ‘kirim salam Assalamualaikum kat Anis ye‘ dan bukannya… ‘kirim salam kat Anis ye’ atau ‘kirim salam maut’. Statement ini adalah berdosa, walaupun sekadar gurauan!

Janganlah kita menggantikan perkataan “Assalamualaikum” dengan “Akum” dalam sms atau apa sekalipun melalui tulisan. Jika perkataan Assalamualaikum itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan “Salam” iaitu sama makna dengan Assalamualaikum. Sesamalah kita memberitahu kawan-kawan yang selalu sangat guna short form A’kum dalam sms ataupun email.

Perkataan ‘AKUM‘ adalah gelaran orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud ‘BINATANG‘ dalam Bahasa Ibrani.

Ia singkatan daripada perkataan ‘Avde Kokhavim U Mazzalot’ yang bermaksud ‘Hamba-hamba binatang dan orang-orang sesat’.

Mulai sekarang jika ada orang hantar short form “Akum”, kita ingatkan dia agar mengunakan perkataan “Salam” kerana salam ialah dari perkataan Assalamualaikum. Semoga ada manfaatnya.

p/s:lepas dh tau..jgn plak buatx tau..bg lah tau dkt kwn2 yg lain..supya ikut sunnah nabi.bukn org kafir....

No comments:

Post a Comment